ΤΗΣ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗΣ

To περιοδικό αυτό γεννήθηκε ως αυθόρμητη ανάγκη από άτομα που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν σχέση με τη φυλακή.Συμπτωματικά βγαίνει σε μια συγκυρία με έντονη κινητικότητα μέσα κι έξω από τις φυλακές. Οι φωνές από μέσα βέβαια δεν ησυχάζουν ποτέ...όσο υπάρχει εγκλεισμός. Οι φυλακές έβραζαν, βράζουν και θα βράζουν.Το περιοδικό αυτό είναι απλά ένα όχημα που βοηθάει αυτές τις φωνές να δραπετεύσουν και να διακινηθούν σ΄όλη τη κοινωνία. Η "απο-δραση", στην ουσία θέλει να συμβάλλει, στην αντιπληροφόρηση, γύρω από τη φυλακή, να συμπαρασταθεί στον αγώνα των κρατουμένων και να στηρίξει έναν λόγο ανατρεπτικό προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες να καταργηθούν οι φυλακές. Μόνο μετά από δράση μπορούμε να έχουμε ότι ονειρευόμαστε κι ελπίζουμε. Κι έπειτα δεν είναι η απόδραση καθήκον κάθε ανθρώπου που βιώνει, αυτόν τον αργό θάνατο, την χειρότερη ποινή της κρατικής εξουσίας, που φυλακίζεται, πειθαρχείται και τιμωρείται με κάθε τρόπο;

Κυριακή, Ιουνίου 23, 2013

Κείμενο συμπαράστασης 290 κρατουμένων στον Κώστα Σακκά

Κείμενο συμπαράστασης στον αναρχικό κρατούμενο Κώστα Σακκά υπογράφουν 290 κρατούμενοι από φυλακές της Λάρισας, της Πάτρας, της Κέρκυρας,της Α΄ Πτέρυγας Κορυδαλλού, της Αλικαρνασσού και τις Γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών.
Στο κείμενό τους, οι κρατούμενοι σημειώνουν ότι η προφυλάκιση του Κ. Σακκά παρατάθηκε χωρίς κανένα σκεπτικό ή νομική πρόφαση για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κάνουν λόγο για μια εκδικητική απόφαση που δεν καλύπτεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο και αποκαλύπτει την ουσία του κράτους, ως “βάρβαρου, καταπιεστικού μηχανισμού, που θέλει να γονατίσει όποιον κινείται έξω από τους νόμους του”.
Αναφορικά με την απόφαση του Κ. Σακκά να προχωρήσει σε απεργία πείνας, σημειώνουν ότι είναι μια επιλογή που προκρίνεται όταν πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης και που “δημιουργεί ένα ανάχωμα στην καταστολή , νόμιμη ή παράνομη, απαιτώντας όμως σαν ενέχυρο την διακύβευση της υγείας ή ακόμα και της ζωής του ανθρώπου που αγωνίζεται”.
Πρόκειται, αναφέρουν, για έναν ωμό εκβιασμό απέναντι στην εξουσία και τη δικαιοσύνη της, που στην περίπτωση του Κ. Σακκά μεταφράζεται ως εξής:
για κάθε μέρα που κρατείται όμηρος από το κράτος με διαδικασίες έξω από τους ίδιους του τους νόμους, θα βρίσκεται σε απεργία πείνας, απαιτώντας την απελευθέρωση του, κάνοντας παράλληλα ξεκάθαρο το ποιος θα είναι ο μόνος υπεύθυνος για την στέρηση της ελευθερίας του και την επιβάρυνση της υγείας του”.
Στόχος του κειμένου, υπογραμμίζεται, είναι πρωτίστως να επισημανθεί ότι οι αγώνες μόνο με συλλογικό τρόπο μπορούν να κερδηθούν και ότι κάθε τέτοια ενέργεια από την πλευρά της εξουσίας λειτουργεί σαν πείραμα, σαν σφυγμομέτρηση των αντιστάσεων, έτσι ώστε να ετοιμάσει την επόμενη πιο σκληρή κατασταλτική κίνηση, όπως για παράδειγμα την αύξηση ή και κατάργηση του ορίου προφυλάκισης.
Απέναντι σε όσους μας καταπιέζουν, όσους επιμένουν να μας στερούν την ελευθερία μας, καταλύοντας μέχρι και τους δικούς τους νόμους, πρέπει να παλέψουμε και να αντισταθούμε, αναγνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Να ενώσουμε τις φωνές μας και τις δυνάμεις μας μέχρι την καταστροφή κάθε φυλακής νοητής ή πραγματικής” καταλήγει το κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: