ΤΗΣ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗΣ

To περιοδικό αυτό γεννήθηκε ως αυθόρμητη ανάγκη από άτομα που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν σχέση με τη φυλακή.Συμπτωματικά βγαίνει σε μια συγκυρία με έντονη κινητικότητα μέσα κι έξω από τις φυλακές. Οι φωνές από μέσα βέβαια δεν ησυχάζουν ποτέ...όσο υπάρχει εγκλεισμός. Οι φυλακές έβραζαν, βράζουν και θα βράζουν.Το περιοδικό αυτό είναι απλά ένα όχημα που βοηθάει αυτές τις φωνές να δραπετεύσουν και να διακινηθούν σ΄όλη τη κοινωνία. Η "απο-δραση", στην ουσία θέλει να συμβάλλει, στην αντιπληροφόρηση, γύρω από τη φυλακή, να συμπαρασταθεί στον αγώνα των κρατουμένων και να στηρίξει έναν λόγο ανατρεπτικό προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες να καταργηθούν οι φυλακές. Μόνο μετά από δράση μπορούμε να έχουμε ότι ονειρευόμαστε κι ελπίζουμε. Κι έπειτα δεν είναι η απόδραση καθήκον κάθε ανθρώπου που βιώνει, αυτόν τον αργό θάνατο, την χειρότερη ποινή της κρατικής εξουσίας, που φυλακίζεται, πειθαρχείται και τιμωρείται με κάθε τρόπο;

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21, 2009

Κι άλλος θάνατος κρατούμενου


"Με τα σίδερα παραμορφώνουνε το φεγγάρι και σκοτεινιάζουνε την όψη του ήλιου. Κάμουνε καλά και κρύβουνε τη κόλασή τους, γιατί γίνονται πράγματα που δε θα 'πρεπε ποτέ ν' αντικρύσει το μάτι του γιου του ανθρώπου."
Από το ποίημα του Όσκαρ Γουάιλντ
Η Μπαλάντα Της Φυλακής Του Ρήντινγκ

Κι άλλος θάνατος κρατούμενου στο μεσαιωνικό Ψυχιατρείο Κρατουμένων
Ο 45χρονος Νίκος Πολυκρέτης για πάνω από 10 χρόνια φυλακισμένος στις ελληνικές φυλακές, βρίσκεται νεκρός στο Ψυχιατρείο Κρατουμένω. Οι συνθήκες θανάτου του παραμένουν άγνωστες, όπως των περισσότερων κρατούμενων που πεθαίνουν στις φυλακές. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ούτε τα ονόματα των κρατουμένων δε μαθαίνουμε, όπως συνέβη τη περασμένη εβδομάδα με το θάνατο ενός 21χρονου κούρδου.
Η γνωστοποίηση των θανάτων γίνεται από συγκρατούμενους των νεκρών κρατουμένων.
Οι αρχές των φυλακών προσπαθούν να κρύψουν τους θανάτους και όλο αυτό το χρησιμοποιούν τρομοκρατικά, εκφοβιστικά και απειλητικά απέναντι στους άλλους κρατούμενους.
Εμείς δε θα σταματήσουμε να ζητάμε την απόδοση ευθυνών τόσο σ' αυτό το απάνθρωπο σύστημα των φυλακών, όσο και στα δικαστήρια που κλείνουν στα κάτεργα τους ανθρώπους. Επίσης οι ευθύνες πέφτουν και στις αρχές της κάθε φυλακής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: