ΤΗΣ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗΣ

To περιοδικό αυτό γεννήθηκε ως αυθόρμητη ανάγκη από άτομα που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν σχέση με τη φυλακή.Συμπτωματικά βγαίνει σε μια συγκυρία με έντονη κινητικότητα μέσα κι έξω από τις φυλακές. Οι φωνές από μέσα βέβαια δεν ησυχάζουν ποτέ...όσο υπάρχει εγκλεισμός. Οι φυλακές έβραζαν, βράζουν και θα βράζουν.Το περιοδικό αυτό είναι απλά ένα όχημα που βοηθάει αυτές τις φωνές να δραπετεύσουν και να διακινηθούν σ΄όλη τη κοινωνία. Η "απο-δραση", στην ουσία θέλει να συμβάλλει, στην αντιπληροφόρηση, γύρω από τη φυλακή, να συμπαρασταθεί στον αγώνα των κρατουμένων και να στηρίξει έναν λόγο ανατρεπτικό προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες να καταργηθούν οι φυλακές. Μόνο μετά από δράση μπορούμε να έχουμε ότι ονειρευόμαστε κι ελπίζουμε. Κι έπειτα δεν είναι η απόδραση καθήκον κάθε ανθρώπου που βιώνει, αυτόν τον αργό θάνατο, την χειρότερη ποινή της κρατικής εξουσίας, που φυλακίζεται, πειθαρχείται και τιμωρείται με κάθε τρόπο;

Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25, 2013

ΥΠΟΘΕΣΗ PUSSY RIOT

«Θεέ μου, σώσε μας από τον Πούτιν»! Αυτή η επίκληση στον ύψιστο, συνοδευόμενη από πανκ μουσική και χορωδία, ακουγόταν για περίπου 90 δευτερόλεπτα στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα. Ήταν 21 Φλεβάρη του 2012 όταν, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, μια γυναικεία πανκ ροκ κολεκτίβα της Μόσχας επέλεξε αυτό τον τρόπο για να διαμαρτυρηθεί κατά του καθεστώτος Πούτιν.

Μια εβδομάδα μετά την από άμβωνος «πανκ προσευχή», οι αρχές ασφαλείας συνέλαβαν τρία από τα μέλη του συγκροτήματος και τις προφυλάκισαν αμέσως. Ηταν η Ναντέζντα (Νάντια) Τολοκόνικοβα, η Μαρία Αλιόχινα και η Εκατερίνα (Κάτια) Σαμούτσεβιτς. Κατηγορούνταν, μεταξύ των άλλων, για «βλασφημία» και «χουλιγκανισμό υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος». Κατηγορίες που επέσυραν πολυετή φυλάκιση.
«Αν το έκαναν αυτό στον Καύκασο, η αστυνομία δεν θα προλάβαινε να τις συλλάβει» δήλωσε αλαζονικά ο Πούτιν, εννοώντας ότι θα τις είχαν σφάξει επιτόπου.
Η δίκη τους έγινε τον Αύγουστο και το δικαστήριο καταδίκασε τη Νάντια Τολοκόνικοβα και τη Μαρία Αλιόχινα σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα. Και πήραν αμέσως την άγουσα για τις «Κολόνια Στρόγκαβα Ριζίμα», δηλαδή τις «Αποικίες Αυστηρού Σωφρονισμού». Ετσι έχει μετονομαστεί στα χρόνια του Πούτιν η «Γκλαβνέι Ουπραβλένια Λαγκερέι», η «κεντρική διοίκηση στρατοπέδων», στα ελληνικά, τα γνωστά σε όλους ως γκουλάγκ.

Σήμερα, περίπου ένα χρόνο μετά  η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα οδηγείται στην απομόνωση, έχοντας  ξεκινήσει απεργία πείνας καταγγέλλοντας «συνθήκες δουλείας» στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας όπου κρατείται.

Στην επιστολή της Τολοκονίκοβα, που προωθήθηκε στον Τύπο από τον σύζυγό της, υποστηρίζει ότι οι κρατούμενες αναγκάζονται να δουλεύουν επί 17 ώρες την ημέρα και κοιμούνται μόνο τέσσερις ώρες τη νύχτα. Όταν ζήτησε να γίνει έρευνα για τις συνθήκες αυτές, ένας αξιωματούχος της φυλακής φέρεται να της απάντησε: «Σίγουρα δεν θα ξανανιώσεις άσχημα γιατί δεν είναι ποτέ άσχημα στον άλλο κόσμο».
Γράφει στην επιστολή της η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα: 
"Σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου, αρχίζω απεργία πείνας. Είναι μια ακραία μέθοδος, όμως είμαι πεπεισμένη ότι είναι η μόνη διέξοδος για εμένα σε αυτήν την κατάσταση. Απαιτώ να μας φέρονται σαν να είμαστε άνθρωποι και όχι σαν να είμαστε σκλάβες", τονίζει η πρώην φοιτήτρια φιλοσοφικής και μητέρα ενός 5χρονου κοριτσιού. Η Τολοκονίκοβα και δύο άλλα μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν τον Αύγουστο του 2012 σε φυλάκιση δύο ετών για την "πανκ προσευχή" εναντίον του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που είχαν τραγουδήσει μέσα στον καθεδρικό ναό της Μόσχας.
Στην καταγγελία της εξηγεί ότι η "μπριγάδα" της, η ομάδα των γυναικών που ράβουν αστυνομικές στολές, αρχίζει δουλειά στις 7:30 το πρωί και σταματά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Οι γυναίκες κοιμούνται το πολύ τέσσερις ώρες κάθε νύχτα και παίρνουν μία ημέρα ρεπό κάθε ενάμιση μήνα. Η "αυθάδεια" και η "χαλάρωση" του ρυθμού εργασίας τιμωρούνται, συνήθως με συλλογικές κυρώσεις ώστε η μία κρατούμενη να στρέφεται εναντίον της άλλης.
Η Τολοκονίκοβα καταγγέλλει επίσης ότι οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το πόδι και τα δάχτυλα μιας γυναίκας που έπαθε κρυοπαγήματα καθώς "τιμωρήθηκε" να μείνει έξω επί πολλές ώρες μέσα στο καταχείμωνο. Μια άλλη κύρωση είναι η απαγόρευση στις γυναίκες να πλένονται και να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, ή να τρώνε και να πίνουν νερό.
http://www.youtube.com/watch?v=bpo0K9Jjj_c