ΤΗΣ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗΣ

To περιοδικό αυτό γεννήθηκε ως αυθόρμητη ανάγκη από άτομα που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν σχέση με τη φυλακή.Συμπτωματικά βγαίνει σε μια συγκυρία με έντονη κινητικότητα μέσα κι έξω από τις φυλακές. Οι φωνές από μέσα βέβαια δεν ησυχάζουν ποτέ...όσο υπάρχει εγκλεισμός. Οι φυλακές έβραζαν, βράζουν και θα βράζουν.Το περιοδικό αυτό είναι απλά ένα όχημα που βοηθάει αυτές τις φωνές να δραπετεύσουν και να διακινηθούν σ΄όλη τη κοινωνία. Η "απο-δραση", στην ουσία θέλει να συμβάλλει, στην αντιπληροφόρηση, γύρω από τη φυλακή, να συμπαρασταθεί στον αγώνα των κρατουμένων και να στηρίξει έναν λόγο ανατρεπτικό προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες να καταργηθούν οι φυλακές. Μόνο μετά από δράση μπορούμε να έχουμε ότι ονειρευόμαστε κι ελπίζουμε. Κι έπειτα δεν είναι η απόδραση καθήκον κάθε ανθρώπου που βιώνει, αυτόν τον αργό θάνατο, την χειρότερη ποινή της κρατικής εξουσίας, που φυλακίζεται, πειθαρχείται και τιμωρείται με κάθε τρόπο;

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 29, 2013

Νοσηλεύεται σε κακή κατάσταση η φυλακισμένη απεργός πείνας των Pussy Riot

«Χωρίς νερό ένας άνθρωποι που κάνει απεργία πείνας πεθαίνει σε λίγες ημέρες»
«Πιστεύω ότι μπορούμε να θεωρήσουμε αυτό το επεισόδιο της προσφυγής στη βία, καθώς και της κατάσχεσης του πόσιμου νερού μου ως μια απόπειρα να μου στερήσουν τη ζωή», καταγγέλλει.

Η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, ένα από τα μέλη του ρωσικού πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, μεταφέρθηκε στο ιατρείο της φυλακής όπου κρατείται σήμερα, Παρασκευή κι ενώ ήταν η τέταρτη ημέρα της απεργία πείνας που κάνει, λίγες ώρες αφού της πήραν, όπως ισχυρίζεται, το πόσιμο νερό από το κελί της.
«Η Τολοκονίκοβα μεταφέρθηκε στην υπηρεσία υγείας του σωφρονιστικού συγκροτήματος αριθμός 14», δήλωσε ο σύζυγός της Πιοτρ Βερζίλοφ στο πρακτορείο Interfax, προσθέτοντας ότι ο γιατρός και ο διευθυντής της φυλακής χαρακτήρισαν την κατάσταση της υγείας της «πολύ κακή».

Σε επιστολή της, την οποία έστειλε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύζυγός της, η νεαρή γυναίκα καταγγέλλει ότι από χθες οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου εργασίας για γυναίκες αρ. 14 της Μορδόβια της στερούν το πόσιμο νερό και έχουν βιαιοπραγήσει εναντίον της.

«Ο αξιωματικός Βαντίμ Νικολάγεβιτς με έπιασε από τα χέρια, ασκώντας επώδυνη πίεση στους ώμους μου και εμποδίζοντάς με να κινηθώ. Την ίδια ώρα η κρατούμενη Νεβετσέρια πήρε όλο το πόσιμο νερό που είχα», γράφει η Τολοκονίκοβα.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να θεωρήσουμε αυτό το επεισόδιο της προσφυγής στη βία, καθώς και της κατάσχεσης του πόσιμου νερού μου ως μια απόπειρα να μου στερήσουν τη ζωή», καταγγέλλει
Η διοίκηση των φυλακών από την πλευρά της διαψεύδει τις καταγγελίες αυτές, επισημαίνοντας ότι απλώς αντικατέστησε, έπειτα από σύσταση των γιατρών, το κρύο νερό στο κελί της με ζεστό.

«Δεν υπήρξε προσφυγή σε σωματική βία εναντίον της κρατούμενης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος στο πρακτορείο Interfax. 

Εξάλλου η διοίκηση είχε ανακοινώσει την Τρίτη ότι έθεσε την Τολοκονίκοβα, μητέρα ενός κοριτσιού 5 ετών, σε κελί της απομόνωσης, «ένα ασφαλές μέρος» με «άνετες συνθήκες».