ΤΗΣ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗΣ

To περιοδικό αυτό γεννήθηκε ως αυθόρμητη ανάγκη από άτομα που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν σχέση με τη φυλακή.Συμπτωματικά βγαίνει σε μια συγκυρία με έντονη κινητικότητα μέσα κι έξω από τις φυλακές. Οι φωνές από μέσα βέβαια δεν ησυχάζουν ποτέ...όσο υπάρχει εγκλεισμός. Οι φυλακές έβραζαν, βράζουν και θα βράζουν.Το περιοδικό αυτό είναι απλά ένα όχημα που βοηθάει αυτές τις φωνές να δραπετεύσουν και να διακινηθούν σ΄όλη τη κοινωνία. Η "απο-δραση", στην ουσία θέλει να συμβάλλει, στην αντιπληροφόρηση, γύρω από τη φυλακή, να συμπαρασταθεί στον αγώνα των κρατουμένων και να στηρίξει έναν λόγο ανατρεπτικό προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες να καταργηθούν οι φυλακές. Μόνο μετά από δράση μπορούμε να έχουμε ότι ονειρευόμαστε κι ελπίζουμε. Κι έπειτα δεν είναι η απόδραση καθήκον κάθε ανθρώπου που βιώνει, αυτόν τον αργό θάνατο, την χειρότερη ποινή της κρατικής εξουσίας, που φυλακίζεται, πειθαρχείται και τιμωρείται με κάθε τρόπο;

Πέμπτη, Μαρτίου 18, 2010

ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΑΘΛΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ


Στη Βέννα Ροδόπης υπάρχουν φυλακές που εξευτελίζουν ανθρώπινες ζωές.

Η πρωτοβουλία ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών σε Ροδόπη & Έβρο καλεί σε παρέμβαση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών της Βέννα Ροδόπης την Κυριακή 21 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι.

Μεταφορά, από Ξάνθη, με λεωφορείο, προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, στις 10πμ.


Η Βέννα είναι ένας από τους οκτώ εν λειτουργία χώρους – αποθήκες κράτησης μεταναστών σε Ροδόπη και Έβρο. Τα κέντρα σαν τη Βέννα έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του κράτους, αφορώντας κανονικά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Όλα τα κέντρα κράτησης λειτουργούν εκτός νομικού πλαισίου και ειδικά για την περίπτωση Βέννας δεν υπάρχει καν ιδρυτική πράξη που να ορίζει την λειτουργία της. Η Ροδόπη δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα νομών για δημιουργία ΕΧΠΑ (Ειδικοί Χώροι Παραμονής Αλλοδαπών). Ακόμη και στο άρθρο 81 του ν. 3536/2005 που προβλέπει τη δημιουργία ΕΧΠΑ δεν καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της λειτουργίας τους. Σύμφωνα με εκθέσεις δικηγόρων που έχουν επισκεφτεί το κέντρο οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό και οι κρατούμενοι στοιβάζονται σε υπερπολλαπλάσιο αριθμό από αυτόν που το κέντρο έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί. Δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο (δικηγόρους, συγγενείς,διερμηνείς,τοπική κοινωνία) και έχουν ελλειπή πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους. Η συμπεριφορά των αρμοδίων είναι συνήθως απαξιωτική, συμβάλλοντας έτσι ακόμα περισσότερο στην προσβολή της αξιοπρέπειας των κρατουμένων.

Την Τετάρτη 3 Φλεβάρη στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Βέννα οι φυλακισμένοι μετανάστες εξεγέρθηκαν λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης και του παρατεταμένου εγκλεισμού τους. Την προηγούμενη μέρα οι δεσμοφύλακες, για να εκτονώσουν την κατάσταση είχαν ζητήσει από την αστυνομία την μεταγωγή 30 κρατουμένων για να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα του υπερσυνωστισμού. Παρόλα αυτά, οι μετανάστες εξεγείρονται, βάζουν φωτιά στα ρούχα και τα στρώματα τους. Η αστυνομία επεμβαίνει και προσαγάγει 42 άτομα ως πρωταίτιους στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτόφωρου, κατηγορούμενους για απόπειρα απόδρασης, στάση και φθορά δημόσιας περιουσίας. Με διαδικασίες εξπρές την Παρασκευή 5/2, χωρίς δικηγόρο και διερμηνέα, καταδικάζονται σε 4 και 6 μήνες φυλάκιση για απείθεια και διακεκριμένη φθορά και σε δικαστική απέλαση. Για να μην δοθεί εύκολη δυνατότητα σε ομάδα δικηγόρουν που ενδιαφέρθηκε να ασκήσει έφεση, οι καταδικασθέντες μεταφέρονται σε Δράμα και Καβάλα. Για να απαντηθεί αυτή η κατάσταση συγκροτήθηκαν σε Ξάνθη και Κομοτηνή πρωτοβουλίες ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι πρωτοβουλίες αυτές ανέλαβαν την αντιπληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από το ζήτημα της Βέννας και την καταστολή της εκεί εξέγερσης και διοργανώθηκαν πορείας σε Κομοτηνή (19/2) και Βέννα (20/2). Ερχόμενοι στο κολαστήριο της Βέννας διαπιστώσαμε τις άθλιες συνθήκες κράτησης καθώς και την τρομοκρατία που βιώνουν οι άνθρωποι εκεί. Έπειτα από διαπραγματεύσεις μια επιτροπή ατόμων καταφέρνει να μπει μέσα στο κέντρο όπου και πληροφορείται ότι όχι μόνο ψευδώς αναφέρεται ότι ʽφιλοξενούνταιʼ 46 άτομα (στην πραγματικότητα είναι πάνω από 200) αλλά υπήρχαν και 4 άτομα που βρίσκονταν απεργίας πείνας διεκδικώντας την ελευθερία τους καθώς και ότι ασθενείς δεν δέχονται καμία ουσιαστική ιατρική περίθαλψη (αρνούνταν σε άτομο σε μετεγχειρητική κατάσταση τη μετάβαση του σε νοσοκομείο). Στην περίπτωση των 42 κατηγορουμένων και των απεργών πείνας βλέπουμε την άμεση απάντηση του κράτους απέναντι σε ανθρώπους που αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους. Η πολιτική του εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του βασανισμού και της καταστολής υλοποιείται από το ελληνικό κράτος σε πλήρη εναρμόνιση με τις επιταγές της θωράκισης της Ευρώπης φρούριο. Το κράτος αρνείται ακόμα και τη νομιμότητα που αυτό θεσπίζει. Φυσικά δεν περιμένουμε από κανένα νομικό πλαίσιο να ορίσει το τί σημαίνει αξιοπρέπεια και υπό ποιους όρους αυτή παραβιάζεται. Θεωρούμε ότι το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση, στην αξιοπρέπεια και στην ελευθερία επιλογής του πού θα ζήσει κάποιος είναι αδιαπραγμάτευτο. Ο αγώνας για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία δεν είναι παράνομος, είναι δίκαιος. Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.

Απαιτούμε:

την άμεση κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Άμεση απελευθέρωση όλων των κρατούμενων μεταναστών.

Αθώωση των 42 κατηγορουμένων για την εξέγερση στη Βέννα την 3η Φλεβάρη.


Πρωτοβουλία ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Ροδόπη & Έβρο

venna.espivblogs.net/