ΤΗΣ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗΣ

To περιοδικό αυτό γεννήθηκε ως αυθόρμητη ανάγκη από άτομα που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν σχέση με τη φυλακή.Συμπτωματικά βγαίνει σε μια συγκυρία με έντονη κινητικότητα μέσα κι έξω από τις φυλακές. Οι φωνές από μέσα βέβαια δεν ησυχάζουν ποτέ...όσο υπάρχει εγκλεισμός. Οι φυλακές έβραζαν, βράζουν και θα βράζουν.Το περιοδικό αυτό είναι απλά ένα όχημα που βοηθάει αυτές τις φωνές να δραπετεύσουν και να διακινηθούν σ΄όλη τη κοινωνία. Η "απο-δραση", στην ουσία θέλει να συμβάλλει, στην αντιπληροφόρηση, γύρω από τη φυλακή, να συμπαρασταθεί στον αγώνα των κρατουμένων και να στηρίξει έναν λόγο ανατρεπτικό προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες να καταργηθούν οι φυλακές. Μόνο μετά από δράση μπορούμε να έχουμε ότι ονειρευόμαστε κι ελπίζουμε. Κι έπειτα δεν είναι η απόδραση καθήκον κάθε ανθρώπου που βιώνει, αυτόν τον αργό θάνατο, την χειρότερη ποινή της κρατικής εξουσίας, που φυλακίζεται, πειθαρχείται και τιμωρείται με κάθε τρόπο;

Κυριακή, Οκτωβρίου 20, 2013

Φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών

Τα πάγια προβλήματα των ελληνικών φυλακών, πέρα από το απάνθρωπο σύστημα του εγκλεισμού, εξακολουθούν να είναι τα ίδια, εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια.
Οι θάνατοι κρατούμενων που χρίζουν ιατρικής και νοσηλευτικής βοήθειας, δείχνουν την εσκεμμένα εγκληματική αδιαφορία του συστήματος, απέναντι στους ανθρώπους που φυλακίζουν.

Φυλακές Πατρών : Κείμενο διαμαρτυρίας κρατουμένων . Νεκρός κρατούμενος λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού 

Προς Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
17/10/2013
Διαμαρτυρία
Εμείς οι κρατούμενοι της φυλακής Πατρών στέλνουμε αυτή την επιστολή ως μια πρώτη μορφή διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν εδώ.
Οι φυλακές Πατρών χτίστηκαν με προδιαγραφή χωρητικότητας τετρακοσίων ατόμων κι όμως σήμερα βρίσκονται πάνω από οχτακόσιοι κρατούμενοι έγκλειστοι σε άθλιες συνθήκες. Οι θάλαμοι χωρητικότητας 3-4άρων ατόμων σήμερα “φιλοξενούν” 8 έως 14 άτομα με αποτέλεσμα κρατούμενοι να κοιμούνται ακόμα και στο πάτωμα ενώ οι κοριοί είναι μόνιμοι κάτοικοι στους θαλάμους.
Ιατρικό προσωπικό δεν υπάρχει και η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη βασίζεται στην εθελοντική εργασία κάποιων ιατρών. Φυσικά η υπηρεσία έχει μόνιμη γνωμάτευση για κάθε ασθένεια. Το depon θεραπεύει τα πάντα ενώ τα μόνα φάρμακα που δε λείπουν ποτέ είναι τα ψυχοφάρμακα. Με δυο λόγια αδιαφορία και καταστολή.
Παράλληλα το δικαίωμα άδειας των κρατουμένων έχει μετατραπεί σε απίστευτο όνειρο. Η υπηρεσία και η εισαγγελέας της φυλακής προκλητικά απορρίπτουν τις αιτήσεις μας για άδεια όχι εξαιτίας έλλειψης δικαιολογητικών αλλά με το φασιστικό και αυθαίρετο συλλογισμό της “μελλοντικής κακής χρήσης”. Δηλαδή αντί να εξετάσουν τις αιτήσεις μας γίνονται ψευδοπροφήτες και ενεργούν ως αστυνομία σκέψης και προθέσεων.
Η υπομονή μας έχει φτάσει στα όριά της.
Απαιτούμε δραστικές λύσεις και δεν έχουμε σκοπό να σκύψουμε το κεφάλι και να σιωπήσουμε. Μπορεί να μας στερείται την ελευθερία αλλά δε θα μας στερήσετε την αξιοπρέπειά μας.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠ΄ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
                                           542 κρατούμενοι του καταστήματος κράτησης Πατρών
Υ.Γ. Προς τραγική επιβεβαίωση των όσων έχουν γραφτεί την Παρασκευή 18/10/2013 πέθανε κρατούμενος στις φυλακές Πατρών, ο οποίος διαμαρτυρόταν για προβλήματα υγείας, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού.